Surse de iluminat – 5 aspecte de luat în calcul

Surse de iluminat – 5 aspecte de luat în calcul atunci când le alegi pentru interior:

surse iluminat

Iluminatul punctual

Sursele de iluminat interiorul unei încăperi vor fi așezate în funcție de activitatea desfășurată, conceptul purtând numele de iluminat punctual. Într-o cameră pot exista atât surse de lumină de ambianță, cât și surse de lumină de activitate destinată așa cum sugerează și numele unor activități specifice.

Pentru o masă de lucru sau un fotoliu este nevoie de o sursă de iluminat prin care lumina este concentrată. Lampa de ambianță are o acoperire mult mai mare, ea livrând lumină în întreaga încăpere, devenind astfel lumina principală a camerei.

Există de asemenea iluminatul de accent fоlоѕіt pentru a еvіdеnţіа un аnumіt punct focal, сum ar fі un tablou, o ѕсulрtură . Iluminatul decorativ este asigurat de veioze colorate, lămpi de masă care imită lumânările, dar și diferite soluții de iluminat neconventionale.

▪️ 

Poziția și tipul corpului de iluminat

În funcție de activitate, în zonele clar destinate pentru diferite ocupații se vor alege poziția și tipul corpului de iluminat. Un lampadar lângă canapeaua din living este foarte util, la fel ca o lumină deasupra blatului de lucru din bucătărie. De asemenea, într-un apartament de bloc un candelabru este nepotrivit, mult mai potrivită pentru înălțimea camerei fiind o lustră de dimeniuni mici.

În dormitor, în afară de lumina lămpii din tavan se pot amplasa pe noptiere veioze sau direct aplice pe perete . Pe hol, pentru că nu există lumină naturală pe lângă iluminatul de la plafonieră mai sunt indicate și aplicele de perete, a căror lumină plasată mai jos sporește vizibilitatea la nivelul pardoselii.

– Corpurile de iluminat de tavansunt candelabrul, lustra și plafoniera și reprezintă corpuri de iluminat centrale. Candelabrul are un design deosebit, de dimensiuni mai mari, utilizat în livingurile cu stil elegant sau clasic. Plafonierele sunt potrivite pentru hol sau baie, pe când lustrele se potrivesc în dormitor, bucătărie sau camera copilului.

– Corpurile de iluminat de peretesunt aplicele, utile pe holuri, în zonele ce necesită iluminat secundar și chiar în zona scărilor, între etaje.

– Corpurile de iluminat independente sunt reprezentate de veioză, lampă și lampadar. Acestea pot fi montate în orice zonă din casă și mutate ușor. Veiozele și lămpile sunt de dimensiuni mici și sunt așezate pe diferite obiecte de mobilier. Lampadarele sunt înalte și nu necesită susținere din partea unui alt obiect, luminând o suprafață mult mai mare decât veiozele și lămpile.

▪️ 

Designul corpurilor de iluminat

Aceste surse de iluminat au devenit accesorii perfecte pentru decorarea încăperilor, completând ambientul nu numai prin lumină ci și prin design. În acest sens există în comerț o mulțime de modele, acoperind o gamă variată, de la clasic la contemporan sau modern.

Pentru stilul clasic se recomandă corpurile de iluminat în nuanțe închise, nuanțe de crem și maro, cu ornamente decorative care fac acord cu mobilierul sau podeaua de lemn.

Pentru spațiile moderne, nuanțele recomandate sunt cele deschise, calde (galben, portocaliu), combinate și cu culori reci (gri și albastru) ce dau senzația de dilatare a spațiului. Finisajele cromate dau un aspect elegant și modern casei. Aici trebuie acordată importanță nu doar finisajului corpului de iluminat cât și becului, atât forma cât și culoarea duliei sau modul cum se direcționează lumina.

▪️ Planul de iluminat al locuinței

Pentru fiecare cameră se va face un plan de iluminare, pornind de la tema de decorare a ambientului general. În funcție de mobilă și de stilul ales se vor fixa zonele de iluminare și va fi stabilit tipul de lumină necesară. Pornind de la această analiză se vor alege surse de iluminat și zonele lor de fixare.

Este de preferat să nu alegeți surse de iluminat din două sau trei piese, ci să combinați corpuri de iluminat diferite pentru că vor fi mai vizibile și vor crea o atmosferă mai plăcută. O asortare a corpurilor de iluminat între ele poate părea lipsită de originalitate.

▪️ Iluminatul cu LED

Odată corpul de iluminat ales se va alege și becul potrivit, în funcție de lumina emanată și durata de viață. Tehnologic vorbind, suntem în perioada post tranziție de la iluminatul cu incandescență sau cel cu halogeni la iluminatul cu LED. Această tehnologie este mai economică, consumul de energie fiind mult mai mic, dar și mai performantă.

De aceea, nu vom mai cumpăra becuri după câți watt consumă, ci după câtă luminozitate dau, adică lumeni.

Bec cu LEDLuminozitateBec clasic incandescență
4.0 W250 lm25 W
8.0 W600 lm40 W
9.5 W806 lm60 W

In articolele viitoare vom arata modele cu surse de iluminat.

Surse de iluminat

– un subiect propus de ideidecoratiuni.ro

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *